Tiedolla voi johtaa, kun tietää mitä johtaa

97% toimitusjohtajista ei tunne osaavansa johtaa tiedolla

“Vaimo älä ole onneton, meillä melkein kaikki laitteet on, jotka kehitys on tuonut tullessaan” sanaili Gösta Sundqvist yli 40 vuotta sitten.  

Kyseinen lause voidaan liittää tänä päivänä myös tiedolla johtamiseen. Yrityksillä ja organisaatioilla on käytössään lukematon määrä erilaisia työkaluja tiedolla johtamiseen, on asiakashallintajärjestelmää, erppiä, tuloslaskemaa, tasessa, Power BI:tä, exceliä jne. Listaa voisi jatkaa loputtomasti. 

Tiedolla ainakin yritetään johtaa

Vaikka tutkimuksemme mukaan toimitusjohtajat tuntevat etteivät osaisi johtaa tiedolla, toteuttavat he lähes kaikki sitä arjessaan jatkuvasti. Eli taloutta seurataan ja “johdetaan”. Kaikkihan seuraa taloutta, mutta taloutta ei vaan voi johtaa. Talous on seuraus, ei sitä voi siksi johtaa.  

Nykytilaa suhteessa tulevaisuuden tavoitteisiin taas voidaan ja tulee johtaa. Taloudellinen tilanne ja taloudelliset tavoitteet toki liittyvät tiedolla johtamiseen, kuin Aurajoki liittyy Turkuun.  

Mitkä ovat taloudelliset tavoitteet seuraavalle 2-3 vuodelle? Tiedätkö kuinka pitkälle esimerkiksi nykyisellä henkilöstöllä ja asiakaskannalla mahdollista päästä tulevaisuuden tavoitteissa?

Mikäli et osaa vastata edelliseen kysymyksiin, niin kuulut 97 prosentin joukkoon. Jos haluat kuulua 3 prosenttiin, niin kannattaa jatkaa lukemista. Tieto ja tiedolla johtaminen vahvistaa onnistumisen edellytyksiä, tulokset tulevat tiedon oikean hyödyntämisen myötä. Pitää vain tietää mitä tutkia, miten analysoida, mitä ja millä tavalla kehittää.  

  • Kuinka pystytte tulevaisuudessa toimittamaan sen mitä olette asiakkaillenne suunnitellut tai luvannut? 
  • Onko henkilöstöllänne tuottavuuden vai tuloksentekokyvyn haaste? 
  • Osallistuuko henkilöstö toiminnan kehittämiseen? 
  • Tiedätkö kuinka yksittäisen henkilön motivaatio vaikuttaa yrityksenne käyttökatteeseen?
  • Asteikolla 1-100, minkälaiseksi arvoit liiketoiminanne kunnon suhteessa tavoitteisiinne? 

Paljon kysymyksiä, luultavasti vähemmän vastauksia. Ei se mitään, avullamme teillä on käytössä tieto kaikesta tärkeästä eli kuinka henkilöstö, organisaatio, johtajisto, prosessit, asiakkaat tuottavat taloudellisen tuloksen ja tavoitteet täyttyvät.

Varaa alta maksuton konsultointi tiedolla johtamisesta, niin jutellaan lisää aiheesta ja miten yllä mainittuja voisi hyödyntää teidän yrityksessä. Pystymme tehokkaasti analysoimaan yrityksenne liiketoimintakunnon sekä tiedolla johtamisen tilan.

Jorma Sonninen

Yrityskehittäjä

jorma.sonninen@soneon.fi