Sisäisen motivaation voima

Olen hyvinvointicoachin työssäni tavannut yli 400 valmennettavaa ja saanut todistaa miten valtava voima ihmisen sisäisellä motivaatiolla on. Sisäinen motivaatio on syntynyt, kun valmennettavani on malttanut päästää irti suorittamisesta. Kyseenalaistanut ulkoisen pakon tehdä tietty asia täsmälleen tietyllä tavalla, koska ”niin vain kuuluu tehdä”. Uskaltanut lähteä tekemään jotakin toisin, koska on luottanut itseensä. Aiemmin mahdottomalta tuntunut asia on silloin muuttunut mahdolliseksi. Saavuttamaton saavutettavissa olevaksi.

Onnistumisen kaava toistuu

Onnistumisen kaava on edennyt aina samaa rataa. Sisäisen motivaation löytäneet ovat malttaneet pysähtyä pohtimaan ”Mikä tekisi juuri nyt minulle hyvää? Mikä on itselleni niin tärkeää, että olen valmis näkemään asian eteen vähän vaivaa? Mihin voimavarani riittävät?” Vastauksen löydettyään konkretisoineet tekemisen itselleen. Pohtineet ennalta mahdolliset esteet ja tuen tarpeen. Sitten lähteneet rohkeasti kokeilemaan. Eivätkä luovuttaneet ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla, vaan soveltaneet tekemistä niin, että ovat onnistuneet toisella tavalla. Tehneet näkyviksi onnistumiset ja päättäneet, että pienempikin askel riittää kunhan menee oikeaan suuntaan

Vaikutukset ovat heijastuneet muihinkin asioihin kuin itse tekemisen kohteeseen. Ylikuormittunut on onnistunut luopumaan turhasta huolehtimisesta. Hiljalleen riittämättömyyden tunne on poistunut ja tilalle tullut hallinnan tunne. Tai lenkille lähtö ei olekaan enää maistunut puulta, vaan on vaihtunut hinguksi päästä haukkaamaan happea. Sen myötä kiinnostus pitää itsestään muutenkin parempaa huolta on heijastunut myös syömiseen ja lepäämiseen.

Sopivan kokoiset haasteet

Uusi tapa vaatii meiltä kaikilta toistamista riittävän pitkän aikaa. Rutiiniksi se vahvistuu, kun tekemisestä ei enää tarvitse muistuttaa itseään. Pienestä aloitettu ja maltilla vahvistettu jää varmemmin pysyväksi. Uuden haasteen kimppuun kannattaa käydä vasta, kun edellinen sujuu arjessa ihan itsestään. Jos haaste on liian iso, törmää ennen pitkää seinään. Silloin on liian helppo antaa periksi. Lopettaa ja siirtää aloitus parempaan hetkeen. Sitä hetkeä ei kuitenkaan koskaan tule. Mitä useammin yrittää samaa ja taas luovuttaa, sitä isomman karhunpalveluksen tekee itselleen. Jokainen luovutus syö uskoa omiin voimavaroihin ja tavoitteesta tulee aina vain isompi ja usko omiin kykyihin murenee kerta kerralta.

Miten sitten onnistua löytämään sisäinen motivaatio työssä ja tuntemaan ainakin hetkittäin työn iloa tavoitteiden kimpussa puurtaessaan? Samoja ihmisiähän me olemme niin töissä kuin vapaaa-ajalla. Mistä syystä emme siis ajattelisi, että töissäkin mahdottomasta voi tehdä itselleen mahdollisen.

Onnistumiset vahvistaa

Onnistumiseen tarvitsemme riittävän vahvan kokemuksen kyvykkyydestä, sopivasti autonomiaa eli vapautta vaikuttaa työhömme ja tunteen yhteisöllisyydestä. Kyvykkyyden kokemus syntyy, kun tavoitteet ovat realistiset, eivät toteudu itsestään vaan saavuttamiseen tarvitsemme pientä ponnistelua. Ihminen kun yltää todistetusti parhaimpaansa pienellä ponnistelulla. Ja isot tavoitteet ovat aina palasteltavissa vaikka vaiheiksi. Motivaatiotamme ruokkii vapaus valita itse keinot, joilla uskomme parhaiten saavuttavamme tavoitteet. Uskallus yrittää ja kokeilla uutta vahvistuu, kun tiedämme apua ja tukea olevan tarjolla. Joku on ottamassa kiinni, jos meinaamme pudota.

Isoimmat onnistumisen tunteet ja parhaat tulokset syntyvät silloin, kun onnistumme tiiminä saavuttamaan jotain ennalta vaikeaksi ajateltua. Kun tiimin jäsenet löytävät pakon sijasta sisäisen halun tehdä jotain yhdessä paremmin. Uskalluksen kokeilla rohkeasti jotain erilaista tapaa. Sitten seurata miten käy, korjata ja säätää tarpeen mukaan. Yhdessä saavutettu parempi tulos liimaa tiimin jäseniä entistä enemmän yhteen ja ruokkii halua käydä seuraavan haasteen kimppuun.

Uudet asiat on syytä oppia 

1. pieninä paloina 

2. yhdessä muiden kanssa ja 

3. niin monella toistolla, että niistä tulee rutiini. 

Ota yhteyttä, niin jutellaan laajemmin motivaatiosta ja tiedolla johtamisesta. Autamme sinua tiedolla johtamisen keinoin selvittämään, miten yksittäisen ihmisen motivaatio näkyy yrityksen tuloksessa. Yhteydenoton voit jättää TÄSTÄ tai vaikka laittamalla minulle sähköpostia.

Sari Sonninen

Yrityskehittäjä

sari.sonninen@soneon.fi

 Alla linkit motivaatiota koskeviin artikkeleihimme:

Ulkoinen ja sisäinen motivaatio

Sisäinen motivaatio

Motivaation tukeminen